Friderika:Hazatalálsz

2001.februárjában Friderika elkészítette Hazatalálsz című albumát. Rendkívül igényes, komoly produkcióval gazdagodott a magyar zene kincsestára. Érdemes ezért dalonként bemutatni az albumot.
A lemez tartalmi koncepciója nem más, mint felvillantani egy megtért keresztény ember útját a bűnből az isteni igazságba. Zenei koncepciója pedig az, hogy mindezt a folyamatot zeneileg eklektikusan, a könnyűzenének nevezett ( olykor nagyon nehéz) művészet legkülönbözőbb stíluseszközeivel megtenni, úgy, hogy a produkció világi ember számára is elfogadható, jól hangzó legyen.

A nyitódal a Sordino. Nagyszerű felütés, szinte behúzza a hallgatót egy adott világba, egyszerre sejtelmes és realista, Friderika keleties hangját jól ellenpontozza a férfi rap ( talán már nem olvasok annyira jól, de nem találom, ki rappel).
Az igazi boldogság ( nem tudok jobb szót rá) olyan napsugaras dal. Azért nem írom, hogy dicséret, mert nem hangzik Isten neve. Ennek ellenére mindenki tudja, kiről van szó. Az énekhang itt teljesen nyílt.
A Hírek című dal a kibontakozni készülő információs társadalom kritikája. Nem az az érdekes, hogy mi történik a felszínen, hanem a mélyre kell evezni, a dolgok mögé nézni- ezt mondja a dal.
A végtelen még vár című dal tematikájában szorosan kapcsolódik az előzőhöz: a tények világával szemben itt az igazi világ, Isten világa. Kiemelném Friderika éneklését: minden szó, minden egyes hang nagyon alaposan kidolgozott.
A Szél című dal lehetne ennek az albumnak az egyik slágere- ha ez lett volna az alkotók célja. Egyetlen éészrevétel: én egy kicsit differenciáltabb címet adtam volna ennek a műnek.
Hűség- kevesen tudják, de a hit szó görögül hűséget is jelent. Friderika tudja ezt. Nagyon szép lírai gitárzenére énekelt eskü vagy ahogy a keresztények mondják: megvallás. Istenhez, Istenről. Ez  az a dal, mely dallamtapadást okozott hetekig. Egyszerűen nem tudtam tőle szabadulni.
Valami készül- ha van prófétai dal, akkor ez az. 2001.februárjában, alig néhány hónappal az ismert amerikai események előtt ilyet énekelni- ez biztos, hogy nem földi.
Hajnalcsillag- véleményem szerint nem illik bele a Hazatalálsz album koncepciójába, ennek ellenére gyönyörű. Nagyon szépek a szélesedő ívű dallamok, és természetesen ebbe a zenébe is jól illik Friderika hangja.
Érdekes, hogy ennyire a végére került a Hazatalálsz című dal, azaz a címadó dal. Valahogy erre a dalra a hallgató is hazatalál. Mert soan elszökünk otthonról, bizony, sok manapság a tékozló fiú. gy ilyen dal még a legnagyobb tékozlót is maradásra bírja, illetve visszafordítja.
Kiválasztottál- engem ez a dal győzött meg arról, hogy ez a lemez biztosan Istentől ihletett. Ez a dal már dicséret, attól függetlenül, hogy nem hangzik el benne Isten neve. Nagyon ritmusos, pörgős- tapsolós dal, szerintem bármelyik protestáns egyház elfogadná istentiszteleti dalnak.
A fény felé- ez pedig egy V'Moto-Rock szám feldolgozása. Nem állítom, hogy ezután sosem hallgatok Demjént, de ez a változtat valahogy jobban sikerült. Érdekes, hogy Friderika hangja pont a mélyebb regisztekekben szól jobban.

Egyszóval, nagyon ízléses, hatásos lemez, az én zenei kultúrámat évekig meghatározta, olykor még mai napság is előveszem.
És jó.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10 Magyar Énekesnők

A Hallelujah magyar szövegéről

Pajor Tamás: Önök Érték