Eötvös Péter:A szerelemről és más démonokról

Nagyon ritka, hogy kortárs opera akkora nemzetközi sikert arasson, mint Eötvös Péter zeneműve,A szerelemről és más démonokról. Több fesztivált megjárt zeneműről van szó, amely bizonyítja, hogy a zenés színház a 21. században is tud olyat mondani, ami érdekli mind a szakmát, mind a nagyközönséget. 2017.óta számtalan hazai és nemzetközi elismerést " zsebelt be" Eötvös Péter operája.
A szerelemről és más démonokról kiváló ihletforrás, a világhírű író, Gabriel García Márquez azonos című regénye alapján íródott, a többnyelvű szöveget ( mely itt nemcsak az etno-divat kedvéért többnyelvű, hanem a sajátos poliglottság sajátos funkcióval bír) Hamvai Kornél jegyzi. A zene elképesztően jó, olyan mélységeket hoz elő a lélekből, melyre irodalomban csak a többek között García Márquez nevével is feljegyzett mágikus realizmus képes.
A cselekmény szerint egy fiatal lányt veszett kutya harap meg, de ebből nem lesz szenzáció, mert ugyanebben a pillanatban napfogyatkozás köszönt a városra. A katolikus egyházi vezetők meg vannak róla győződve, hogy a két esemény összefüggg, ezért démonűzésre "küldik" a lányt. Csakhogy a démonűzéssel megbízott pappal is akad némi probléma...

Mi a darab fő kérdése? Hát az, hogy mi, mai emberek, tartjuk-e még a kapcsolatot a szellemvilággal. Vagy olyan mértékben eluralkodott a világi szellem ,hogy rólunk már a démonok is elfeledkeznek?

Ezen a weboldalon:opera.hu, további ismertetőt talál erről a nagyszerű zeneműről. Ha pedig éppen szerencsés, és bemutató közeledik, még jegyet is vehet rá! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10 Magyar Énekesnők

A Hallelujah magyar szövegéről

Pajor Tamás: Önök Érték