Marcin Wasilewski Trio:January

Lengyel jazz: a kommunizmus idején ez a kifejezés szinonímája volt a " szabadság", intellektuális függetlenség", " kreativitás" szavaknak és kifejezéseknek. A bravúr az, hogy a lengyel jazz-zene képes volt megőrizni pozícióit a kommunizmus bukása után is, sőt, a 21. században talán még meg is élénkült kissé.
Jó példa erre a Marcin Wasilewski Trio 2008-ban megjelent albuma, a January. A cím metaforikus, azt jelenti: valaminek a kezdete, a formálódás, az alakulás időszaka. Marcin Wasilewski zongorán játszik, Slawomir Kurkiewicz nyomja a basszust, Michail Miskiewicz pedig dobol, de még hogy...  A January album műfaja: hát...a Kiadó igyekezett begyömöszölni a zenekart a " világzene" címkéjű dobozba, ez azonban szűknek bizonyult. A kompozíciók között találunk balkáni orientációjú, pörgős-táncos zenét éppúgy, mint az úgynevezett etno-jazz és a hagyományos európai modern jazz ötvözetét. Azt már mondanom sem kell, hogy kiváló hangszeres tudású zenészekről van szó, ám ezen az albumon nem találunk öncélú virtuozitást: A Trio valóban összeállt csapattá, a közönség pedig élvezi ezt. Egyetlenegy dolgot sajnálok: hogy még vagy három-négy kompozíciót rálökhettek volna. Túl korán van vége...
Nekem személy szerint- minden zenei recenzió elsősorban a recenzens ízléséről szól, objektív zenetudomány szerintem nem létezik- a Vignette című, több, mint nyolcperces, hangulati és ritmikai váltásokkal operáló kompozíció tetszik legjobban, valamint a The Cat című szerzeményt emelném ki. Szerintem utóbbi egy zenei paródia:az amerikai kommersz filmek ( Batman, Macskanő stb.) zenei világát karikírozza ( de az is lehet, hogy nem így van).

Szóval, az kérdés maradt, hogy kinek ajánljuk a Marcin Wasilewski Trio January című albumát? Az ideális jelölt szerintem elmúlt húszéves, nyugodt, nem akar felpörögni, elégedett azzal, amije van, és szeretne valami különlegeset hallgatni. Ez az.
Véleményem szerint ma már csak külföldről lehet beszerezni a January albumot, de ha van valakinek ötlete, vagy látta-hallotta valamelyik megosztón- én nem találtam- szóljon hozzá, küldjön linket! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10 Magyar Énekesnők

A Hallelujah magyar szövegéről

Pajor Tamás: Önök Érték