Pajor Tamás: Önök Érték

Nagyon sokan próbálkoztak már azzal, hogy fiatalok részére értékorientált és semmi rosszra nem buzdító zenei albumokat készítsenek. Van, akinek ez sikerült, van, aki inkább visszamenekült a maga popkultúrás-celebes világába, mert ott érezte otthon magát.

Pajor Tamásnak sikerült. Az Önök Érték egy vidám, dinamikus, ugyanakkor értékcentrikus, gondolkodásra késztető zenei album. Ha szabad személyeskedni: jómagam még megjelenése után több, mint tíz évvel is szívesen hallgatom. Hogy miért? Mert keresztény. Isten és a Biblia értékeit hirdeti,igaz, nem direkt evangelizációs formában, hanem metaforák mögé rejtve. Az Önök Érték tehát olyan, világi zene, amit keresztény fiatalok is nyugodtan hallgathatnak.

A szövegvilágban egyértelműen a parodisztikus elem dominál. A Tiszt című dal az állítólagos magyar RNR forradalmat, A Horváthék fia című lírai opus pedig a korabeli fiúcsapatok nyálgép-zenéjét parodizálja, ráadásul úgy, hogy szövege mindvégig tragikusan komoly, és a kábítószer-fogyasztás trgikus következményeit tárja fel.
A legdinamikusabb mű ezen az albumon egyértelműen a Forradalom. Nem kell hozzá különösebben nagy esztétikai érzék, vagy elmélyült hit, hogy rájöjjünk: Pajor Tamás itt az evangelizáció felújítására, a keresztény ébredésre gondol. Ez nem öregnéni-kereszténység. Ez erő, robbanás, Isten beköltözése a látható világba.
A Fák című dal egész egyszerűen dallamtapadást okozott: még most is itt pislog a fülembe, pedig én már régen el akarom engedni. Van ez így.
A Mámá ucsityelnyicát az én generációm, a mai negyven pluszosok még értik, a mai tizenévesekről ezt már nem hiszem. Lehet, hogy már a cím második szavát sem értik.

Külön kell szólni a holocaust-dalokról. Ezeket a dalokat le kellene játszani középiskolai történelemórákon. Folyton panaszkodnak a töritanárok, hogy a művészek nem alkotnak fiatalok számára is emészthető történelmi műveket. Tessék, itt van! A Rosenberg Dani és a Sóá többé többet mond el a történelem eme tragikus eseménysorozatáról mint megannyi tanulmány.
Összegezve: Jó kis cucc ez, az Istenben való szabadságot sugározza. Merthogy a hit egyik gyümölcse az öröm. Pajor Tamás ezt tudja.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10 Magyar Énekesnők

A Hallelujah magyar szövegéről